
به گزارش خبرنگار گنجینه، مهدی کرباسیزاده، رئیس بخش انجماد خون و گروههای خونی نادر سازمان انتقال خون ایران، از شناسایی ۱۰ نفر با گروه خونی بسیار نادر Rh-null یا همان «گروه خونی طلایی» در کشور خبر داد. این افراد در استانهای سیستان و بلوچستان، قزوین، خوزستان و تهران شناسایی شدهاند، اما احتمال میرود افراد بیشتری با این گروه خونی نادر در کشور وجود داشته باشند که هنوز شناسایی نشدهاند.
وی با اشاره به بانک خونهای نادر ایران گفت: در حال حاضر حدود ۳۵۰ واحد خون نادر و بسیار نادر ذخیرهسازی شده که متعلق به تعدادی از افراد دارای گروههای خونی خاص است. البته این واحدها مربوط به ۳۵۰ نفر نیست، چراکه برخی از این افراد بیش از یک بار خون اهدا کردهاند.
کرباسیزاده در پاسخ به سوالی درباره چگونگی تأمین خون برای افراد دارای گروههای نادر گفت: در حالت اول، اگر فردی از قبل به عنوان دارنده گروه خونی نادر شناسایی شده باشد، پزشک معالج از طریق پایگاههای استانی انتقال خون درخواست خون میدهد و بر اساس موجودی، خون آمادهسازی میشود. اما در حالت دوم، فرد هیچ سابقهای از دریافت خون ندارد و در جریان آزمایش “Cross Match”، مشخص میشود که با هیچ گروه خونی تطابق ندارد. در چنین مواردی، نمونه خون فرد برای بررسی به پایگاههای تخصصی ارسال شده و در صورت تأیید نادر بودن گروه خونی، فرآیند تأمین خون آغاز میشود.
وی درباره گروه خونی «بمبئی» نیز گفت: این گروه خونی بیشتر در کشورهای جنوب آسیا مانند هند رایج است، اما در ایران نیز تاکنون ۶۲ نفر با این گروه خونی شناسایی شدهاند. این گروه خونی بهویژه در استانهای جنوبی کشور مانند خوزستان، سیستان و بلوچستان و بوشهر بیشتر دیده شده است. همچنین مواردی از این گروه خونی در استانهای فارس، گیلان، مازندران و تهران نیز گزارش شده است.
کرباسیزاده توضیح داد: عوامل ژنتیکی، جغرافیایی و اجتماعی از جمله ازدواجهای قومی در گسترش برخی گروههای خونی نادر نقش دارند. گروه خونی بمبئی نیز به دلیل ویژگیهای خاص ژنتیکی، در برخی مناطق ایران شیوع بیشتری دارد. در حال حاضر ۵۰ تا ۶۰ واحد خون منجمد از گروه خونی بمبئی در بانک خونهای نادر کشور ذخیره شده است.
در خصوص علت تولد با گروههای خونی نادر، رئیس بخش انجماد خون سازمان انتقال خون گفت: گروه خونی یک ویژگی ژنتیکی است که از والدین به ارث میرسد. این ویژگیها شامل آنتیژنهایی است که بر سطح گلبولهای قرمز قرار دارند. بنابراین نادر بودن یک گروه خونی به معنی بیماری یا ویژگی عجیب نیست، بلکه مشابه رنگ چشم یا پوست، یک مشخصه وراثتی است.
کرباسیزاده افزود: اگر شیوع یک گروه خونی کمتر از یک در هر ۵ هزار نفر باشد، آن را نادر و اگر کمتر از یک در ۱۰ هزار نفر باشد، بسیار نادر مینامند. در مورد گروه خونی بمبئی، در هند از هر ۱۰ هزار نفر یک نفر دارای این گروه است، اما در ایران این نسبت حدود یک در یک میلیون است.
وی درباره گروه خونی Rh-null یا «طلایی» گفت: این گروه فاقد آنتیژنهای سیستم Rh است و در هر شش میلیون نفر تنها یک نفر دارای این گروه خونی است. به دلیل اهمیت آن در مواقع اضطراری، به آن «گروه خونی طلایی» گفته میشود. با این حال، این نامگذاری به معنای ارزش بالاتر این گروه خونی نیست بلکه تنها اشاره به نادر بودن آن دارد. در حال حاضر چند واحد از این گروه خون به صورت منجمد ذخیره شده و در صورت نیاز قابل استفاده است.
#گروه_خونی_نادر #گروه_خونی_طلایی #گروه_خونی_بمبئی #سازمان_انتقال_خون #خون_نادر #سلامت #پزشکی #اخبار_علمی #خبر_فوری #سیستان_و_بلوچستان #خوزستان #تهران #قزوین #ایران
دسته بندی:
برچسب ها:
0